Novosti

08.04.2020

Volvo Cars pustio je u rad novu proizvodnu traku za baterije u svojem proizvodnom pogonu u Gentu

Volvo Cars je danas službeno pustio u rad potpuno novu proizvodnu traku za baterije u svojem belgijskom proizvodnom pogonu u Gentu, gdje će kasnije ove godine započeti izgradnju svojeg prvog potpuno električnog automobila, XC40 Recharge P8.

 

Puštanje pogona u rad najnoviji je dokaz ambiciozne strategije elektrifikacije tvrtke Volvo Cars i njena klimatskog akcijskog plana. Tvrtka namjerava između 2018. i 2025. smanjiti životni ciklus ugljičnog otiska po automobilu za 40 posto, što je prvi korak prema njenom cilju da postane klimatski neutralna tvrtka do 2040.

 

Tijekom sljedećih pet godina Volvo Cars će svake godine lansirati po jedno potpuno električno vozilo jer želi da do 2025. godine električni automobili predstavljaju 50 posto globalne prodaje, a ostatak hibridni. Recharge će biti opće ime svih punjivih Volvo automobila s potpuno električnim i plug-in hibridnim pogonom.

 

„Drago mi je što slavim ovaj značajni događaj s našim zaposlenicima ovdje u Gentu“, izjavio je Geert Bruyneel, voditelj globalnih proizvodnih operacija. „Kao prvi od naših pogona koji je dobio proizvodnu traku za baterije, Gent ima vodeću ulogu u daljnjoj pripremi naše proizvodne mreže za elektrifikaciju.“

 

Tijekom sljedećih godina proizvodnja baterija postat će važan dio globalnih proizvodnih operacija tvrtke Volvo Cars, dok ona nastavlja s elektrifikacijom cjelokupnog portfelja. Pogon u Gentu pružit će važna saznanja drugim mjestima proizvodnje u pogledu optimizacije procesa i učinkovitosti.

 

Tvrtka je ranije ove godine najavila planiranu izgradnju proizvodne trake za baterije u svojem pogonu u SAD-u, izvan Charlestona u Južnoj Karolini. Početak izgradnje te proizvodne trake očekuje se ove jeseni.

 

Tvrtka će također izrađivati električna vozila s baterijama u proizvodnom pogonu kojim upravlja Volvo, u Luqiau u Kini, gdje se izrađuju Volvo automobili temeljeni na CMA platformi, uz modele na sličnoj bazi sestrinskih robnih marki Polestar i LYNK & CO.

 

Prošle godine, Volvo Cars potpisao je dugoročne ugovore o nabavi s dva vodeća globalna dobavljača baterija, kineskom tvrtkom CATL i južnokorejskom tvrtkom LG Chem. Ugovori pokrivaju nabavu baterija tijekom sljedećeg desetljeća za sljedeću generaciju Volvo i Polestar modela, uključujući XC40 Recharge P8.

 

Gent je jedan od dva proizvodna pogona za automobile u Europi kojima upravlja tvrtka Volvo Cars te proizvodi Volvo automobile od 1965. Trenutno zapošljava oko 6500 ljudi.

 

XC40 Recharge P8 je prvi model iz obitelji potpuno električnih Volvo automobila. Prvi je potpuno električni automobil tvrtke i prvi Volvo automobil s potpuno novim sustavom informiranja i zabave, pogonjenim Android operativnim sustavom tvrtke Google. 

 

Kao potpuno električna inačica najprodavanijeg XC40 SUV-a, prvog Volvo automobila koji je osvojio prestižnu nagradu Europski automobil godine, XC40 Recharge P8 temelji se na CMA, naprednoj modularnoj arhitekturi vozila razvijenoj u suradnji s Grupom Geely. 

 

 

-------------------------------

 

Volvo Car Group tijekom 2019. godine

U poslovnoj 2019. godini Volvo Car Group zabilježio je dobit iz poslovanja u visini od 14,3 BSEK (14,2 BSEK tijekom 2018. godine). Prihodi u tome razdoblju iznosili su 274,1 BSEK (252,7 BSEK).  U cjelokupnoj 2019. godini svjetska je prodaja ostvarila rekordnih 705.452 (642.254) automobila, što je 9,8 posto više od prodaje tijekom 2018. godine. Rezultati ukazuju na sveobuhvatno preoblikovanje financija i poslovanja tvrtke Volvo Cars tijekom posljednjih godina, što tvrtku priprema za sljedeću fazu rasta.

 

O skupini Volvo Car

 

Volvo je osnovan 1927. godine. Danas je Volvo Cars jedna od najpoznatijih i najuglednijih robnih marki automobila u svijetu, s prodajom od 642.253 automobila tijekom 2018. godine u približno 100 zemalja. Volvo Cars je od 2010. godine u vlasništvu kineske skupine Zhejiang Geely Holding (Geely Holding).

 

Volvo Cars je tijekom 2019. godine u prosjeku zapošljavao približno 41.500 (41.500) djelatnika koji su zaposleni za puno radno vrijeme. Sjedište tvrtke Volvo Cars, razvoj proizvoda, prodaja i upravljanje većinom se nalaze u Göteborgu u Švedskoj. Sjedište Volvo Cars za Kinu nalazi se u Shanghaiu. Glavne tvornice za proizvodnju automobila nalaze se u Göteborgu (Švedska), Gentu (Belgija), Južnoj Karolini (SAD), Chengduu i Daqingu (Kina), a motori se proizvode u Skövdeu (Švedska) i Zhangjiakou (Kina) te dijelovi karoserije u Olofströmu (Švedska).

 

Sukladno svojem novom poslanstvu, Volvo Cars svojim korisnicima želi osigurati slobodu kretanja na osoban, održiv i siguran način. To se poslanstvo očituje u brojnim poslovnim ambicijama: na primjer, zalagat će se za ostvarenje cilja da do sredine ovoga desetljeća polovinu njegove svjetske prodaje predstavljaju potpuno električna vozila te da se polovina prihoda generira iz izravnoga poslovanja s potrošačima. Volvo Cars se također zalaže za neprekidno smanjivanje emisija ugljenika s ciljem postati klimatski neutralna tvrtka do 2040. godine.

Obavještenje

Tehnologija 'Cookie-a' omogućava nam da vam pružimo najbolji doživljaj naše stranice. Molimo Vas da označite da se slažete s uporabom ove tehnologije. Pročitajte više.

Slažem se