Novosti

25.01.2021

Tvrtka Volvo Cars utrostručit će proizvodni kapacitet u Ghentu nakon skoka prodaje električnih vozila tijekom 2020. godine

Tvrtka Volvo Cars utrostručit će kapacitet proizvodnje električnih vozila u svojem pogonu u belgijskome Ghentu kao odgovor na brzorastuću potražnju za serijom elektrificiranih vozila Recharge.

Povećanje kapaciteta također je odgovor na cjelogodišnje prodajne rezultate koji upućuju na veliku porast potražnje za modelima Recharge. Udio vozila Recharge u cjelogodišnjoj prodaji udvostručio se 2020. godine u odnosu na 2019. godinu.

 

Do 2022. godine kapacitet proizvodnje elektrificiranih vozila u Ghentu povećao se za više od trostruko i zastupao je približno 60 posto cjelokupnoga proizvodnog kapaciteta pogona.

 

Ghent se trenutno priprema na pokretanje proizvodnje drugog, potpuno električnog modela Volvo na osnovi modularne arhitekture za vozila (CMA). Proizvodnja modela trebala bi početi krajem godine. Pogon već proizvodi model XC40 Recharge, prvi potpuno električni automobil tvrtke, te inačicu plug-in hibrida XC40.

 

»Naša je budućnost električna i korisnici su očito vrlo zadovoljni našim vozilima Recharge«, rekao je Javier Varela, voditelj područja globalnih industrijskih aktivnosti i kvalitete. »Pogon u Ghentu zbilja utire put našoj globalnoj proizvodnoj mreži u smjeru elektrifikacije serija modela i povećavanja proizvodnoga kapaciteta za takve izvedbe.

 

Tvrtka Volvo Cars obvezala se postati proizvođač premium električnih vozila i narednih godina namjerava plasirati nekoliko potpuno električnih modela na tržište. Do 2025. godine ima cilj postići prodaju u kojoj će 50 posto vozila zastupati potpuno električna vozila, a drugu polovinu hibridi.

 

Dakle, pogon u Ghentu prva je tvornica u globalnoj proizvodnoj mreži Volvo Cars koja je počela s proizvodnjom potpuno električnih automobila, a tvrtka također planira povećanje proizvodnoga kapaciteta za električna vozila i u drugim pogonima u svijetu.

 

Prošlog mjeseca tvrtka Volvo Cars također je obavijestila kako će sastavljati elektromotore u proizvodnji pogonskih sklopova u gradskom okrugu Skövde u Švedskoj te do sredine desetljeća namjerava uspostaviti isključivo internu proizvodnju elektromotora. Tvrtka u narednim godinama za ostvarenje toga cilja namjerava uložiti približno 70 milijuna eura, a ujedno puno ulaže i u vlastiti interni dizajn i razvoj električnih motora za sljedeću generaciju Volvo Cars.

 

 

 

Grupa Volvo Cars tokom 2019. godine

U poslovnoj 2019. godini tvrtka Volvo Cars zabilježila je dobit iz poslovanja u visini od 14,3 BSEK (14,2 BSEK tijekom 2018. godine). Prihodi u ovom razdoblju dostigli su 274,1 BSEK (252,7 BSEK). U cjelokupnoj 2019. godini svjetska je prodaja dostigla rekordnih 705.452 (642.253) automobila, što je 9,8 posto više u odnosu na 2018. godinu. Ovi rezultati ukazuju na sveobuhvatno preoblikovanje finansija i poslovanja tvrtke Volvo Cars tokom posljednjih godina, pozicionirajući tvrtku za sljedeću fazu rasta.

 

O Grupi Volvo Cars

Tvrtka Volvo Cars osnovana je 1927. godine. Danas je to jedna od najpoznatijih i najuglednijih premium automobilskih robnih marki u svijetu, s prodajom od 705.452 automobila tokom 2019. godine u približno 100 zemalja. Volvo Cars je u vlasništvu tvrtke Zhejiang Geely Holding od 2010. godine.

 

Tokom 2019. godine je tvrtka Volvo Cars prosječno zapošljavala 41.500 (41.500) stalno zaposlenih radnika. Sjedište tvrtke Volvo Cars, razvoj proizvoda, marketing i administracija uglavnom se nalaze u Göteborgu u Švedskoj. Sjedište Volvo Cars za APAC nalazi u Shangaiu. Glavni su proizvodni kapaciteti tvrtke smješteni u Göteborgu (Švedska), Ghentu (Belgija), Južnoj Karolini (SAD), Chengduu i Daqingu (Kina), a motori se proizvode u Skövdeu (Švedska) i Zhangjiakou (Kina) te dijelovi karoserije u Olofströmu (Švedska).

 

U skladu sa svojim novim poslanstvom, Volvo Cars svojim korisnicima želi osigurati slobodu kretanja na osobni, održiv i siguran način. To poslanstvo se ogleda u brojnim poslovnim ambicijama: na primjer, zalagat će se za ostvarenje cilja da do sredine ovog desetljeća polovinu njegove svjetske prodaje predstavljaju potpuno električna vozila te da se pet milijuna prihoda generira iz neposrednog poslovanja sa potrošačima. Volvo Cars također se zalaže za trajno smanjenje ugljičnog otiska s ciljem da postane klimatski neutralna tvrtka do 2040. godine.

Obavijest

Tehnologija 'Cookie-a' omogućava nam da vam pružimo najbolji doživljaj naše stranice. Molimo Vas da označite da se slažete s uporabom ove tehnologije. Pročitajte više.

Slažem se