Novosti

01.07.2020

Tvornicu automobila tvrtke Volvo Cars u Chengdu napaja isključivo električna energija iz obnovljivih izvora

Tvornicu u Chengdu, najveći proizvodni pogon tvrtke Volvo Cars u Kini, sada napaja isključivo energija iz obnovljivih izvora, a time se proizvodna mreža Volvo Cars opskrbljuje s 80 posto električne energije iz obnovljivih izvora na globalni razini.

 

Kombinacija obnovljivih izvora električne energije u Chengdu rezultat je novosklopljenog ugovora o opskrbi energijom, što će smanjiti emisije CO2 koje stvara proizvodni pogon, i to za više od 11.000 tona godišnje.

 

Riječ je o najnovijem koraku u smjeru ostvarenja cilja tvrtke Volvo Cars, tj. uspostavi klimatski neutralne proizvodnje do 2025. godine u okviru širega klimatskog plana, temeljem kojega u razdoblju od 2018. do 2025. godine namjerava smanjiti svoj ukupan karbonski otisak po automobilu za 40 posto. Volvo Cars želi postati klimatski neutralna tvrtka do 2040. godine.

 

Novi ugovor o opskrbi električnom energijom također je sukladan širim ciljevima Kine po pitanju smanjenja emisija ugljika u industriji i karbonskog otiska kao posljedice proizvodnje energije.

 

Donedavna se pogon u Chengdu već opskrbljivao sa 70 posto električne energije iz obnovljivih izvora. Novi je ugovor omogućio 100-postotno ispunjenje te vrijednosti.

 

Prema novom ugovoru hidroelektrane proizvode približno 65 posto električne energije, a ostatak opskrbljuju solarne i vjetrene elektrane i drugi obnovljivi izvori.

 

»Naš je cilj smanjiti karbonski otisak konkretnim, opipljivim mjerama«, rekao je Javier Varela, voditelj područja proizvodnih procesa i upravljanja kvalitetom. »Zahvaljujući osiguravanju opskrbe naše najveće tvornice u Kini električnom energijom isključivo iz obnovljivih izvora, ostvarili smo značajnu prekretnicu i istaknuli našu predanost provedbi konkretnih, značajnih mjera.

 

Tvrtka Volvo Cars neprestano se zalaže za smanjenje karbonskog otiska u svojoj proizvodnoj mreži te je posljednjih godina ostvarila brojne prekretnice. Sve pogone u Europi odlikuje klimatski neutralna opskrba električnom energijom koja je uspostavljena od 2008. godine, a pritom je 2018. godine tvornica motora u gradskome okrugu Skövde u Švedskoj prva u mreži postala potpuno klimatski neutralna.

 

U pogonu u belgijskome mjestu Ghent tvrtka Volvo Cars već je 2018. godine postavila 15.000 solarnih panela, što vrijedi kao prva opsežna implementacija iskorištavanja solarne energije u proizvodnoj mreži.

 

Te i druge mjere dio su plana Volvo Cars koji je tvrtka počela provoditi krajem prošle godine kao najambicioznije usmjerenje u automobilskoj industriji. Glavni cilj plana jest ambicija tvrtke Volvo Cars do 2025. godine ostvariti globalnu prodaju tako što će 50 posto prodaje zastupati potpuno električna vozila, a drugu polovinu hibridi.

 

Pa ipak je plan puno dalekosežniji i obuhvaća emisije ispušnih plinova preko potpune elektrifikacije, a ujedno je usmjeren u smanjenje emisija ugljika u okviru širega poslovanja tvrtke, njezinoga lanca isporuke te recikliranja i ponovne uporabe materijala.

Obavještenje

Tehnologija 'Cookie-a' omogućava nam da vam pružimo najbolji doživljaj naše stranice. Molimo Vas da označite da se slažete s uporabom ove tehnologije. Pročitajte više.

Slažem se