Novosti

21.04.2020

Tvrtka Volvo Cars unapređuje razvoj tehnologije autonomne vožnje

Tvrtka Zenuity, koja pomaže i razvija softver za autonomnu vožnju, biti će podijeljena na dva dijela za što bolje iskorištenje potencijala dosadašnjeg rada.

 

Jedan dio predstavlja novu samostalnu tvrtku u vlasništvu Volvo Cars koja će se usredotočiti na razvoj i komercijalizaciju programske opreme za nenadziranu autonomnu vožnju.

 

Drugi dio, pod okriljem tvrtke za automobilsku sigurnosnu opremu Veoneer, usmjerit će se na daljnji razvoj i komercijalizaciju naprednih sustava za pomoć vozaču.

 

Zenuity je trenutno zajedničko poduzeće tvrtki Volvo Cars i Veoneer s jednakim udjelom. Pod zajedničkim je vlasništvom Zenuity razvio snažnu platformu računalne programske opreme za napredene sustave za pomoć vozaču i autonomnu vožnju, na kojoj će graditi oba dijela i koju će dalje razvijati.

 

Sukladno dogovorima, poslovanje tvrtke Zenuity i zaposleni u švedskome Göteborgu i kineskom Šanghaju biti će premješteni u novu tvrtku u vlasništvu Volvo Cars. Poslovanje i zaposleni u poslovnim jedinicama u Njemačkoj i SAD prelaze pod okrilje tvrtke Veoneer.

 

Dio tvrtke Zenuity u vlasništvu Volvo Cars usmjerit će snage u razvoj programske opreme za nenadziranu autonomnu vožnju, koja će biti implementirana u sljedeću generaciju vozila na osnovi prilagodljive produktne arhitekture (SPA2) Volvo. Nova tvrtka ostaje odvojena od tvrtke Volvo Cars i upravljat će vlastitim distribucijskim kanalima.

 

»Tvrtka Volvo Cars je odlučna u tome kako će u svoju sljedeću generaciju vozila uvesti sigurnu, nenadziranu autonomnu vožnju na autocestama«, rekao je izvršni direktor tvrtke Volvo Cars, Håkan Samuelsson. »Ti će novi ciljevi biti lakše ostvarivi zato što će se nova tvrtka moći potpuno posvetiti tome razvoju.«

 

»Nova će tvrtka razvijati programsku opremu za sigurnu i naprednu autonomnu vožnju«, rekao je Dennis Nobelius, izvršni direktor tvrtke Zenuity. »Smatramo da će ubuduće broj globalnih platformi za računalnu programsku opremu za autonomnu vožnju biti ograničen. U cilju nam je razviti jednu takvu platformu.«

 

Prema prognozi nova će tvrtka pokrenuti svoje poslovanje najkasnije u trećemu kvartalu 2020. godine. 

-------------------------------

 

 

Volvo Car Group tijekom 2019. godine

U poslovnoj 2019. godini Volvo Car Group zabilježio je dobit iz poslovanja u visini od 14,3 BSEK (14,2 BSEK tijekom 2018. godine). Prihodi u tome razdoblju iznosili su 274,1 BSEK (252,7 BSEK).  U cjelokupnoj 2019. godini svjetska je prodaja ostvarila rekordnih 705.452 (642.254) automobila, što je 9,8 posto više od prodaje tijekom 2018. godine. Rezultati ukazuju na sveobuhvatno preoblikovanje financija i poslovanja tvrtke Volvo Cars tijekom posljednjih godina, što tvrtku priprema za sljedeću fazu rasta.

 

O skupini Volvo Car

Volvo je osnovan 1927. godine. Danas je Volvo Cars jedna od najpoznatijih i najuglednijih robnih marki automobila u svijetu, s prodajom od 642.253 automobila tijekom 2018. godine u približno 100 zemalja. Volvo Cars je od 2010. godine u vlasništvu kineske skupine Zhejiang Geely Holding (Geely Holding).

 

Volvo Cars je tijekom 2019. godine u prosjeku zapošljavao približno 41.500 (41.500) djelatnika koji su zaposleni za puno radno vrijeme. Sjedište tvrtke Volvo Cars, razvoj proizvoda, prodaja i upravljanje većinom se nalaze u Göteborgu u Švedskoj. Sjedište Volvo Cars za Kinu nalazi se u Shanghaiu. Glavne tvornice za proizvodnju automobila nalaze se u Göteborgu (Švedska), Gentu (Belgija), Južnoj Karolini (SAD), Chengduu i Daqingu (Kina), a motori se proizvode u Skövdeu (Švedska) i Zhangjiakou (Kina) te dijelovi karoserije u Olofströmu (Švedska).

 

Sukladno svojem novom poslanstvu, Volvo Cars svojim korisnicima želi osigurati slobodu kretanja na osoban, održiv i siguran način. To se poslanstvo očituje u brojnim poslovnim ambicijama: na primjer, zalagat će se za ostvarenje cilja da do sredine ovoga desetljeća polovinu njegove svjetske prodaje predstavljaju potpuno električna vozila te da se polovina prihoda generira iz izravnoga poslovanja s potrošačima. Volvo Cars se također zalaže za neprekidno smanjivanje emisija ugljenika s ciljem postati klimatski neutralna tvrtka do 2040. godine

Obavještenje

Tehnologija 'Cookie-a' omogućava nam da vam pružimo najbolji doživljaj naše stranice. Molimo Vas da označite da se slažete s uporabom ove tehnologije. Pročitajte više.

Slažem se