Novosti

08.04.2020

Prelazak s cestovnog na željeznički teretni promet smanjuje vrijednosti emisija u logističkoj mreži tvrtke Volvo Cars

Tvrtka Volvo Cars znatno je smanjila emisije CO2 na području logistike budući da je cestovni prijevoz od svojih proizvodnih pogona do skladišta novih vozila zamijenila željezničkim prijevozom.

 

Prvenstveno u Europi, gdje su teretnjaci općenito sredstvo za prijevoz novih vozila u skladišta za distribuciju i trgovačka zastupstva na pojedinačnim tržištima, tvrtka nastoji ostvariti svoj cilj smanjenja emisija povećanjem tih prijevoza putem željeznice.

 

Primjerice, zahvaljujući obavljanju željezničkih prijevoza na relaciji od proizvodnoga pogona u belgijskome mjestu Ghent do namjenskoga skladišta vozila u sjevernoj Italiji, emisije CO2 reducirane su za gotovo 75 %. Na drugoj relaciji – od Ghenta do skladišta u Austriji tim su potezom uspjeli gotovo prepoloviti vrijednosti emisija.

 

Obje su inicijative dio klimatskog akcijskog plana koji je tvrtka Volvo Cars predstavila ove godine. Sukladno planu tvrtka u razdoblju od 2018. do 2025. godine želi smanjiti svoj ugljični otisak za 40 posto po vozilu, što nalaže smanjenje emisija od 25 % na području poslovanja, uključujući i logistiku. Plan 2025. odlučan je korak tvrtke Volvo Cars na putu postizanja klimatske neutralnosti do 2040. godine.

 

»Kad kažemo kako namjeravamo znatno smanjiti emisije na svim područjima našega poslovanja, to zbilja i mislimo«, rekao je Javier Varela, viši potpredsjednik za područje proizvodnje i logistike u tvrtki Volvo Cars. »Naša logistička mreža samo je jedan dio te slagalice, pa ipak vrlo značajan. Riječ je o jednome od primjera naše obveze smanjenja utjecaja na okoliš u obliku provedbe značajnih, konkretnih koraka«.

 

Tvrtka Volvo Cars također namjerava povećati opseg željezničkoga prijevoza u Kini i Sjedinjenim Američkim Državama. Već danas se dvaput tjedno željeznicom prevoze vozila od proizvodnih pogona u Kini do pristaništa u belgijskome mjestu Ghent. Nova se vozila Volvo putem drugih željezničkih veza dostavljaju u regionalna skladišta u Kini i Rusiji. 

 

U SAD-u je proizvodni pogon u mjestu Charleston, u saveznoj državi Južna Karolina, počeo koristiti dobro uspostavljenu mrežu teretnoga željezničkog prometa za prijevoz novih vozila u skladišta diljem sjeverne Amerike. Već sad željeznički prijevoz na tjednoj osnovi znači više desetina teretnjaka manje na cesti, a ta će se brojka vjerojatno još povećati s početkom proizvodnje nove generacije XC90.

 

Klimatski akcijski plan tvrtke Volvo Cars jedan je od najvećih širokopoteznih planova u automobilskoj industriji. Obuhvaća konkretne mjere sukladno Pariškome sporazumu o klimatskim promjenama iz 2015. godine, s ciljem ograničenja globalnoga zatopljenja na 1,5 stupnja Celzija više od predindustrijske razine.

 

Ciljevi tvrtke Volvo Cars do 2040. godine premašuju ograničenje emisija ispušnih plinova sveobuhvatnom elektrifikacijom, budući da samo električni pogoni nisu dovoljno za smanjenje njezina utjecaja na okoliš. Stoga se tvrtka Volvo Cars posvećuje smanjenju emisija ugljika na svim razinama: u proizvodnoj mreži, širemu poslovanju, lancu isporuke, a i recikliranjem i ponovnom uporabom materijala.

 

Ciljevi elektrifikacije odražavaju se u nedavno lansiranoj, posve novoj seriji vozila Recharge. Naziv Recharge obuhvaćat će sve modele Volvo s potpuno električnim ili plug-in hibridnim pogonom. Tvrtka Volvo Cars serijom Recharge želi dodatno povećati prodaju svojih elektrificiranih vozila i na različite načine potaći vozače plug-in hibrida kako bi u najvećoj mogućoj mjeri koristili način Pure.  

 

-------------------------------

 

Volvo Car Group tokom 2019. godine

U poslovnoj 2019. godini Volvo Car Group zabilježio je dobit iz poslovanja u iznosu od 14,3 BSEK (14,2 BSEK tokom 2018. godine). Prihodi u tom periodu iznosili su 274,1 BSEK (252,7 BSEK).  U cjelokupnoj 2019. godini svjetska prodaja je ostvarila rekordnih 705.452 (642.254) automobila, što je 9,8 posto više od prodaje 2018. godine. Rezultati upućuju na sveobuhvatno preoblikovanje finansija i poslovanja kompanije Volvo Cars tokom posljednjih godina, što kompaniju priprema za sljedeću fazu rasta.

 

O grupi Volvo Car

 Volvo je osnovan 1927. godine. Danas je Volvo Cars jedna od najpoznatijih i najuglednijih robnih marki automobila u svijetu, s prodajom od 642.253 automobila tokom 2018. godine u približno 100 zemalja. Volvo Cars je od 2010. godine u vlasništvu kineske grupacije Zhejiang Geely Holding (Geely Holding).

 

Volvo Cars je 2019. godine u prosjeku zapošljavao približno 41.500 (41.500) radnika koji su zaposleni za puno radno vrijeme. Sjedište kompanije Volvo Cars, razvoj proizvoda, prodaja i upravljanje, većinom se nalaze u Göteborgu u Švedskoj. Sjedište Volvo Cars za Kinu nalazi se u Shanghaiu. Glavne tvornice za proizvodnju automobila nalaze se u Göteborgu (Švedska), Gentu (Belgija), Južnoj Karolini (SAD), Chengduu i Daqingu (Kina), a motori se proizvode u Skövdeu (Švedska) i Zhangjiakou (Kina) te dijelovi karoserije u Olofströmu (Švedska).

 

U skladu sa svojim novim poslanstvom, Volvo Cars svojim korisnicima želi osigurati slobodu kretanja na lični, održiv i bezbjedan način. To poslanstvo se očituje u brojnim poslovnim ambicijama: na primjer, zalagat će se za ostvarenje cilja da do sredine ove decenije polovinu njegove svjetske prodaje predstavljaju potpuno električna vozila te da se polovina prihoda generira iz neposrednog poslovanja sa potrošačima. Volvo Cars se također zalaže za neprekidno smanjivanje karbonskog otiska, sa ciljem da postane klimatski neutralna kompanija do 2040. godine.

Obavještenje

Tehnologija 'Cookie-a' omogućava nam da vam pružimo najbolji doživljaj naše stranice. Molimo Vas da označite da se slažete s uporabom ove tehnologije. Pročitajte više.

Slažem se